Wet Zorgplicht Kinderarbeid zorgt er voor dat kinderarbeid blijft bestaan

De Tweede Kamer debatteert over de Wet Zorgplicht Kinderarbeid. En een meerderheid denkt er over met dit wetsvoorstel in te stemmen. Aannemen van de wet gaat er voor zorgen dat er meer kinderarbeid blijft bestaan dan zonder de wet. Wat is er aan de hand?

  1. Kinderarbeid is een symptoom, niet een oorzaak.
  2. De oorzaak kan hem natuurlijk zitten in malafide personen of bedrijven, maar waarschijnlijker is dat de oorzaak gevonden moet worden in het inkomensniveau. In Amerika ga je dan bijvoorbeeld meerdere banen nemen, maar in het zuiden komt dat vaak neer op het inschakelen van kinderen om het hoofd boven water te houden.
  3. Bedrijven moeten de hele tijd kiezen op welke thema’s ze zich zullen richten qua verduurzaming. Een wet moet, dus een bedrijf gaat eerst juridisch vaststellen wat dan precies moet en gaat zich daar dan aan proberen te houden. Dat kost capaciteit, veel capaciteit. De berekeningen van Ploumen in deze snijden geen hout, want ze gaat voor het gemak voorbij aan het hele due diligence proces dat er bij komt kijken.
  4. Omdat bedrijven zich natuurlijk aan de wet willen houden ontstaat een race to the bottom, wordt zo veel mogelijk in landen ingekocht waar minder risico wordt gelopen, worden dus leveranciers uit hoge risico landen gemeden, wordt er niet gewerkt aan kinderarbeid in die landen en last but not least, verdwijnt het oplossen van de oorzaak, leefbaar inkomen, volkomen uit beeld.

Ergo, i.p.v. minder arbeid, gaat aannemen van deze wet er voor zorgen dat kinderarbeid blijft bestaan, en er zelf niets meer aan gedaan wordt.

De Kamer moet kiezen: voor minder of meer kinderarbeid. Ik roep de Kamer op om te kiezen voor het aanpakken van de oorzaak, en haar handen niet vuil te maken aan wetgeving die juist het tegenovergestelde gaat bereiken.

Roland Waardenburg

Sustainable Supply Chain Activator

This entry was posted in Sustainability. Bookmark the permalink.

Comments are closed.