Avondje cacoa populisme

Gisteren was er de avond “Eerlijk over chocola” in Pakhuis De Zwijger in Amsterdam. Een avondje ouderwets populistisch gepraat door de gebruikelijke sprekers, waarbij de stem van de grotere spelers in cacao nauwelijks gehoord werd. Zodoende werden we getrakteerd op de gebruikelijke roep om wetgeving van Antonie Legal Fountain. De hele zaal lag plat. Verdachtmakingen over de grotere spelers van Sint Henk Jan Beltman van Tony, heilig verklaard, dus de zaal lag plat. En True Price die verkondigde dat bedrijven geen winst moeten maken, maar waarde creëren. De zaal lag plat.

De zaal lag niet plat na de exploratie van ‘professor’ Anna Laven van het KIT over de cacao keten, en ook niet toen ze later genuanceerd inging op de observaties en aantijgingen van Antonie Legal Fountain of Sint Henk Jan. Prof. Anna is daarvoor teveel wetenschapper, en ook te integer denk ik. De zaal lag ook niet plat na de uitleg van Peter d’Angremond van Max Havelaar, ook genuanceerd en derhalve niet de populist die de zaal wilde bejubelen.

Hiermee gaan we de wereld niet redden. Leuk hoor, zo’n populistische cacao feestje nabij de grachtengordel, maar het heeft niets te maken met de verduurzaming van de cacao sector. Dat kan en moet beter!

This entry was posted in Sustainability. Bookmark the permalink.

Comments are closed.